جستجو کردن

آیا دستگاه حضور و غیاب با دستگاه کنترل تردد تفاوت دارد؟

فهرست مطالب

با پیشرفت تکنولوژی و افزایش جمعیت سازمان ها، برقراری امنیت و نظم به عنوان دو فاکتور اساسی در سازمان‌ها اهمیت ویژه‌ای یافت. امروزه به لطف امکانات و تجهیزات پیشرفته برقراری نظم و امنیت تردد در سازمان‌های بزرگ و کوچک فراهم شده است. از کاربردی‌ترین تجهیزات در این زمینه می توان به سیستم‌های کنترل تردد، دستگاه حضور و غیاب، گیت های کنترل تردد و… اشاره کرد.

سیستم‌های کنترل دسترسی و دستگاه‌های ساعت‌زنی از جمله تجهیزات کمک مدیریتی مورد استفاده در کسب‌و‌کارهای کوچک و بزرگ است. کاربرد اصلی این سیستم‌ها مدیریت و ثبت دقیق تردد پرسنل در سازمان‌ها است. هرچند کارایی سیستم کنترل تردد و دستگاه حضور غیاب همپوشانی دارد اما دارای عملکرد کاملا یکسان نیستند. در ادامه قصد داریم به بررسی امکانات و تفاوت‌های این دو سیستم بپردازیم.

تفاوت اکسس کنترل  و دستگاه حضور غیاب

کاربردهای دستگاه کنترل تردد

دستگاه کنترل تردد، را با نام های سیستم کنترل دسترسی یا اکسس کنترل (Access Control)  نیز می شناسند. از این دستگاه ها برای تعیین سطح دسترسی به قسمت‌های مختلف یک مجموعه استفاده می‌شود. احراز هویت در دستگاه‌های کنترل دسترسی به یکی از روش‌های کارت، رمز عبور و یکی از روش‌های بیومتریک ( تشخیص چهره، اسکن اثر انگشت و…) است. دقت و عملکرد سیستم اکسس کنترل به تکنولوژی مورد استفاده در آن به طور مستقیم وابسته است. به طور کلی سیستم‌های بیومتریک از سطح امنیت بالاتری نسبت به سیستم کارتی و رمز عبور دارد.

توجه کنید که عملکرد اصلی سیستم کنترل دسترسی، مدیریت و ثبت تردد نیست و به منظور محدودسازی سطح دسترسی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عنوان مثال در سازمان‌هایی دسترسی به اتاق کامپیوتر یا کمد اسناد به دلیل اهمیت و امنیت بالا با کمک اکسس کنترل محدود می‌شود. هرچند امروزه دستگاه‌های ساعت زنی مجهز به ماژول اکسس کنترل هم در بازار به وفور دیده می‌شود.

کاربردهای دستگاه حضورغیاب

دستگاه ساعت زنی به منظور مدیریت و ثبت تردد پرسنل در سازمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. مزیت استفاده از سیستم‌های حضور غیاب، خودکار بودن پروسه ثبت ورود و خروج پرسنل و کاهش میزان خطا و اشتباه است. به طور کلی نرم افزار حضور غیاب متصل به دستگاه امکان تعریف انواع شیفت و گروه کاری و تعیین حداقل زمان تاخیر و تعجیل و … در نظر گرفته شده است که خروجی نهایی سیستم به راحتی قابل انتقال به نرم افزار حقوق و دستمزد است.

امروزه شاهد روی کار آمدن سیستم‌های حضور و غیاب بدون دستگاه هستیم. در واقع این سیستم‌ها بر پایه یک اپلیکیشن طراحی شده است که بر روی گوشی هوشمند پرسنل نصب و امکانات متعددی را در اختیار کارفرما و پرسنل قرار می‌دهد. به عنوان مثال در سامانه حضور و غیاب آنلاین نانوتایم 360، علاوه بر امکان ثبت تردد، پرسنل دارای داشبورد اختصاصی برای مانیتورینگ داده‌های تردد خود و حتی درخواست ثبت مرخصی و ماموریت هستند. سازمان‌هایی با چندین شعبه و سازمان‌هایی که دارای پرسنل دورکار یا هیبرید هستند برای مدیریت بهتر پرسنل می‌توانند از سامانه حضور و غیاب بدون دستگاه استفاده کنند.

برخی از مدل‌های دستگاه حضور غیاب مجهز به ماژول اکسس کنترل هستند، این دستگاه‌ها علاوه بر امکان ثبت زمان ورود و خروج پرسنل، امکان تعیین سطح دسترسی پرسنل به قسمت‌های مختلف سازمان را فراهم می‌آورند. هرچند سستم اکسس کنترل مورد استفاده در دستگاه‌های ساعت زنی به جامعیت گیت‌های کنترل تردد نیست.

برای دریافت مشاوره رایگان

همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت

مهمترین تفاوت‌های سیستم حضور و غیاب و کنترل تردد

تفاوت در مکان های نصب

دستگاه های ساعت زن معمولا در نزدیکی درب ورود و خروج سازمان نصب می شوند تا زمان دقیق تردد پرسنل در حین ورود و خروج به یکی از روش‌های اثرانگشت، تشخیص چهره، کارت های RFID، رمز و… ثبت شود. سیستم‌های ساعت‌زنی مجهز به تکنولوژی بیومتریک از سطح امنیت و دقت بالاتری برخوردار هستند و امکان تقلب و هک دستگاه به شدت پایین است. امروزه با روی کار آمدن دستگاه‌های مجهز به هوش مصنوعی علاوه بر امکان احراز هویت افراد با ماسک، کلاه و عینک تقریبا سایر روش‌های مورد استفاده برای فریب دستگاه بدون استفاده شده است.

دستگاه های کنترل تردد در مراکز اداری، تجاری، مسکونی، ایستگاه مترو و… برای نظارت بر رعایت قوانین مجموعه مورد استفاده قرار می‌گیرد. احتمالا انواع گیت‌های کنترل تردد در ایستگاه‌های قطار شهری یا باشگاه‌های ورزشی را دیده‌اید. این دستگاه در محل بدو ورود افراد استفاده می گردد که براساس قوانین وضع شده و تعیین سطح دسترسی به افراد امکان تردد می‌دهد. در بیمارستان‌ها نیز معمولا برای محدود کردن دسترسی افراد به بخش‌های آی سی یو و آزمایشگاه از اکسس کنترل استفاده می‌کنند. احراز هویت در سیستم کنترل دسترسی به روش‌های مختلفی از جمله رمز عبور، کارت تردد و روش‌های بیومتریک انجام می‌شود. در گیت کنترل تردد مورد استفاده از ایستگاه اتوبوس و قطار معمولا از کارت تردد استفاده می‌شود.

دستگاه حضور غیاب مجهز به اکسس کنترل

تفاوت سخت افزاری در نصب و راه اندازی

برای نصب و راه اندازی دستگاه های ساعت زن به تجهیزات سخت افزاری پیده‌ای نیاز نیست و معمولا محدود به کابل برق و شبکه است. معمولا پروسه نصب و راه‌اندازی سیستم حضور غیاب چندان پیچیده و زمانبر نیست و هزینه اندکی قابل پیاده سازی است.

اما برای نصب و پیاده‌سازی سیستم‌های کنترل تردد نیاز به تجهیزات مختلفی از جمله کابل شبکه، برق، رله خروجی، درگاه های سریال و… است و به نسبت نصب سیستم ساعت زنی پیچیده‌تر و زمانبر‌تر است. با استفاده از اکسس کنترل می‌توان مجوز های لازم برای استفاده از راهبند، درب آسانسور، گیت های کنترل در سطح سازمان و… را صادر کرد و در صورت نیاز هشدار ها و آلارم های ویژه از طریق دوربین های مدار بسته ، دستگاه های آلارم و… ارسال شود. به طور کلی راه اندازی سیستم کنترل تردد پیچیده و گران قیمت است.

تفاوت در امکانات نرم افزاری

نرم افزار مورد استفاده در دستگاه حضور و غیاب و سیستم کنترل تردد دارای کاربردهای متفاوتی است. به عنوان مثال در سیستم کنترل دسترسی نیاز به تعریف شیفت یا بازه زمانی تاخیر و تعجیل نیست در حالی که در نرم افزار حضور و غیاب این یک گزینه اساسی است.

داده‌های تردد ثبت شده در سیستم حضور و غیاب متناسب با قوانین سازمان برای محاسبه میزان حقوق و دستمزد یا زمان تاخیر، تعجیل یا اضافه کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حالی که در سیستم‌های کنترل تردد باید مجوز دسترسی صادر شود و نیازی به ثبت دقیق زمان تردد نیست. این مورد را در گیت‌های کنترل تردد مورد استفاده در ایستگاه‌های اتوبوس به وفور دیده‌اید. در واقع سیستم کنترل تردد جنبه امنیتی دارد و نیازی به ثبت دقیق زمان تردد نیست.

هزینه نصب و راه اندازی

با توجه به تکنولوژی مورد استفاده در سیستم‌های حضورر غیاب، معمولا نصب و راه‌اندازی ساده‌ای دارد و با کمترین دانش فنی قابل پیاده سازی است. معمولا شرکت‌های ارائه دهنده سیستم حضور و غیاب فایل‌های آموزشی یا جلسات آموزش استفاده از دستگاه حضور و غیاب را به صورت رایگان در اختیار خریداران قرار می‌دهند.

در نقطه مقابل نصب و راه اندازی دستگاه ها کنترل دسترسی علاوه بر تجهیزات پیچیده‌تر نیاز به کارشناس متخصص دارد که هزینه‌های بیشتری را به سازمان تحمیل می‌کند.

مهمترین تفاوت دستگاه کنترل تردد و دستگاه ساعت زنی

آیا می توان برای حضور و غیاب و کنترل تردد از یک دستگاه استفاده کرد؟

با توجه به توضیحات بالا، شاید اینگونه به نظر می رسد که این دو دستگاه کاربرد مشابه دارند اما عملا نمی توان از دستگاه حضور و غیاب به عنوان دستگاه کنترل تردد استفاده کرد. هرچند دستگاه‌های ساعت زنی مجهز به ماژول اکسس کنترل ارائه شده است اما کلیه امکانات مورد نیاز را در اختیار شما قرار نمی‌دهد. بنابراین در مواردی که نیاز به تعیین سطح دسترسی با امنیت بالا هستیم باید از سیستم اکسس کنترل مجزا با قابلیت‌های مورد نظر خود استفاده کرد.

ویژگی های مهم در هنگام خرید دستگاه حضور و غیاب یا دستگاه کنترل تردد چیست؟

در حین خرید سیستم کنترل تردد یا حضور و غیاب، پارامترهای مختلفی را باید در نظر گرفت تا بهترین گزینه را انتخاب کرد.  از مهم ترین این پارامترها می‌توان به تعداد پرسنل مجموعه، حجم ترددها، سطح امنیت مورد نیاز سازمان، روش های احراز هویت، محل نصب دستگاه، نحوه ی دسترسی به اطلاعات دستگاه، شرایط محیطی، طول عمر دستگاه، امکانات، بودجه مورد نیاز برای خرید و… اشاره کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *